MS

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van hersenen en ruggemerg waarbij door ontstekingen myeline (vettige stof die om de zenuwen zit) verdwijnt. MS is dus geen spierziekte maar een ziekte van het zenuwstelsel. In Nederland lijden ongeveer 17000 mensen aan MS en komt MS meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
De diagnose MS is moeilijk te stellen omdat de klachten per persoon verschillen; ook zijn er verschillende vormen van MS.
De diagnose kan dan ook alleen gesteld worden door de neuroloog, o.a. door het maken van een MRI.

Behandeling van MS is in bijna alle gevallen multidisciplinair. Naast de MS-verpleegkundige en de neuroloog kunnen verschillende paramedici betrokken zijn bij het behandeltraject, waaronder de fysiotherapeut. Dit kan individueel zijn of in groepsverband, ook bij ons in de praktijk.
Onze praktijk is aangesloten bij MS Zorg Nederland, waardoor wij op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en regelmatig deelnemen aan bijscholing en overleg met andere disciplines.

Onze oefengroepen worden dagelijks gegeven. Alle dagen starten we om 10.00u.
Ons programma bestaat uit een stukje fietsen op de hometrainer met lage instap of indien dit niet meer lukt op de theralive, waarbij het mogelijk is op een stoel te blijven zitten.
Het tweede deel van het programma is bewegen op muziek. Om het oefenen wat aangenamer te maken, worden alle spieren geoefend op muziek. Het programma is zo opgesteld dat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen, zowel staand als zittend in een rolstoel.

Daarnaast organiseren we een aantal malen per jaar een thema dat te maken heeft met problemen rondom MS, zoals bv blaasproblematiek, “vallen en opstaan” . Ook wordt er aandacht besteed aan ontspanning.
Met een verwijzing van de neuroloog wordt door de meeste zorgverzekeraars deelname aan de oefengroep vergoed. Ook is het mogelijk om individueel onder behandeling te komen voor MS.

Al enige jaren organiseren wij ook een motortoertocht voor MS. Op deze dag wordt er een motortoertocht uitgestippeld waarbij dmv sponsoring zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor Stichting MS Research en kunnen mensen met MS meerijden op de motor. Hiervoor zijn verschillende motoren aanwezig waaronder ook zijspannen en goldwings waardoor iedereen die wil kan meerijden. Opgeven of voor meer informatie: vriendenvananjavoorms@gmail.com

  • Workshop Ontspannen

    Heeft u moeite met ontspannen? Wilt u leren dit beter te kunnen of beter met spierspanning om te gaan? Regelmatig organiseren wij hiervoor een workshop. Voor meer informatie zie onder "Specialisaties".